Journalistiek door de lens van Lian Hof, fotoredacteur bij NRC

Hoe vindt de 28-jarige Lian Hof, fotoredacteur bij NRC en documentairemaker, het om voor de klas te staan en wat bracht haar oorspronkelijk naar de journalistiek? 

Lessen voor én van leerlingen

Lian vindt het van belang om deel te nemen aan Journalist in de klas. Ze hoopt leerlingen een beter begrip van het journalistieke vak bij te brengen. “Het is voor mij belangrijk dat jonge mensen vragen kunnen stellen aan journalisten. Ik weet dat ‘het nieuws’, of journalistiek niet iets is waar alle jongeren mee bezig zijn. Ik hoop dat door klassen te bezoeken, leerlingen een beter idee krijgen van wat journalist zijn betekent.” Het is voor Lian niet alleen een kans om haar kennis te delen, maar ook om te leren van de perspectieven en creatieve vragen van leerlingen.

Van interesse naar journalistiek

Lian herinnert zich haar eigen misvattingen op de middelbare school: “Toen dacht ik dat alle journalisten bij de NOS werkten. Kortom, ik had niet per se een goed beeld van wat het betekende, dat kwam pas later.” Lian's interesse in de wisselwerking tussen politiek, media en maatschappelijke ontwikkelingen bracht haar uiteindelijk naar de journalistiek. “Door journalist te worden, kan je op een heel breed vlak met die concepten aan de slag.” 

Het waarom van journalistiek

Voor Lian is journalistiek van cruciaal belang omdat het de mogelijkheid biedt om onafhankelijk belangrijke kwesties te onderzoeken en deze te delen met een breed publiek. “Het is voor iedereen belangrijk dat journalistiek bedreven wordt. Journalisten hebben tijd om op een onafhankelijke manier zaken uit te zoeken die belangrijk kunnen zijn voor mensen die daar niet de tijd voor hebben, maar voor wie het wel levensveranderende impact kan hebben.”